Vaccinarea s-a mișcat cu talent în România, n-am fi crezut că ajungem în situația în care să ne expire sute de mii de doze, astfel încât să fie nevoie să le distrugem, donăm sau vindem altor state. Mă rog, cine și-a dorit (și a putut) s-a vaccinat – scuze medicale pot găsi mulți, însă cunosc femei însărcinate, amici cu boli cronice nașpa ori cu alergii urâte care tot au ales să se vaccineze, la recomandarea unor doctori cu cap. Mă rog, prin RO încă suntem bine, dar deja vedem cum lovește versiunea Delta și pe la noi… și mi-e să nu ne întoarcem din nou la restricții serioase, de nevoie.
Tot cu talent s-au mișcat autoritățile și în ceea ce privește generarea certificatului de vaccinare COVID-19, valabil în Uniunea Europeană. Data de start a fost 1 iulie 2021, dar unele țări puteau să amâne cu câteva săptămâni (din motive tehnice). Certificatul atestă vaccinarea anti-COVID, testarea negativă sau imunizarea după boală, iar scopul este de a face mai ușoare călătoriile în spațiul comunitar.
La noi e relativ ușor, după ce înjuri și treci de câteva ori de verificarea Captcha:
-
Accesezi certificat-covid.gov.ro
-
Introduci adresa de email (cea pe care ai utilizat-o la programarea la vaccin, dacă te-ai programat online, dacă nu, oricare alta)
-
Primești un link pe email, îl accesezi și ești direcționat în contul tău
-
Apeși pe Certificat nou, apoi introduci datele tale: CNP, serie și număr CI, inițiale nume, respectiv prenume, tipul certificatului:
-
Vaccinat + tipul vaccinului, localitatea și luna calendaristică a dozei finale
-
Recuperare după boală + județul și luna primul test pozitiv
-
Test negativ + județul și luna testului negativ
-
Treci iar de verificarea CAPTCHA (a nu știu câta oară)
-
Primești un link pe mail când a fost generat certificatul (de obicei, în următoarele 30 de secunde)
-
Dai click iar pe link-ul din mail, ajungi în contul tău de pe certificat-covid.gov.ro și descarci documentul PDF. Sunt chiar două pagini cu același certificat, dar în două tipuri de paginare: una e simplă, model A4 clasic, iar cealaltă e tot A4, dar cu semne pentru împăturit în 4, ca pe biletele alea de concert (dacă le mai țineți minte)
-
Eu le-am salvat și în Drive, și în telefon, trimis și pe mail, să fie, DAR, dacă dorești să adaugi certificatul în Apple Wallet, să ai QR codul (cu toate detaliile aferente) pe iPhone și Apple Watch, la recomandarea lui Alex Bartiș, am rezolvat accesând acest link, din Safari, de pe iPhone – covidpass.marvinsextro.de – Alex zice că a verificat și privacy policy + codul paginii și e safe, nu stochează nimeni datele. Ah, e posibil să funcționeze și pentru alte Wallet Apps, nu doar pe Apple Wallet. (e necesar să aveți salvat pdf-ul în telefon, în Files)
Info oficiale:
Certificatele COVID-19 pentru călătoriile în UE se pot descărca din portalul https://certificat-covid.gov.ro/
Important:
1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.
Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.
Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.
De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.
Multumesc pentru informatii. Articol foarte util 🙂
Sanatate!
Pingback: Cum scanezi certificatele digitale covid ale altora și cum îl pui pe al tău în wallet de Android - nwradu blog
Pingback: Certificatul digital UE COVID de vaccinare
Pingback: Acum e oficial, ne vedem la Untold 2021
Salut, îmi apare certificatul doar pe IPhone in wallet, nu îmi apare și pe Apple Watch certificatul. Folosesc Apple Watch seria 1
Pingback: iOS 15.4: Deblocare iPhone cu masca + Certificat European in Health